1996 yılında Stanford Üniversitesi doktora öğrencileri Larry Page ve
Sergey Brin tarafından temelleri atılan Google, başlarda bir garajda
yürütülen bir proje iken, kısa zamanda büyük bir arama motoru haline
geldi. Arama motoru özelliğini de çabuk aşan Google, teknolojiye yön
veren bir şirket ve internet teknolojilerinin vazgeçilmezi oldu. Bu
yazıda, Google’ın geliştirdiği uygulamalardan söz edeceğiz.
1) Google Akademik
http://scholar.google.com.tr/ adresinden ulaşabileceğiniz uygulama, yalnızca akademik konularda arama yapmanıza olanak sağlıyor. Daha doğrusu, arama sonuçları içerisinden yalnızca akademik olanları listeliyor. Örneğin “turizm” başlığını arattığınızda, size içinde “turizm” kelimesi geçen akademik kitap isimlerini listeliyor. Siz de buradan, “ilgili makaleleri göster” linkine tıklayarak çeşitli makalelere ulaşabiliyorsunuz.
2) Google Alerts
http://www.google.com.tr/alerts adresinden ulaşabileceğiniz uygulama, Türkçe’de “uyarılar” anlamına geliyor. Bu uygulamanın işlevine gelecek olursak, bu uygulama belirlediğiniz herhangi bir kelime hakkında çıkan ve arama sonuçlarına yansıyan web site güncellemeleri haftalık ya da günlük olarak elektronik posta yoluyla size iletiyor. Böylece güncellemelerden hiç uzak kalmamış oluyorsunuz.
3) Blog Araması
http://www.google.com.tr/blogsearch adresinden ulaşabileceğiniz uygulama adından anlaşıldığı üzere yalnızca içinde aradığınız terim geçen blog sonuçlarını listeliyor. Böylece aradığınız şeye daha hızlı ulaşabiliyorsunuz.
4) Google Haberler
https://news.google.com.tr/news adresinden ulaşabileceğiniz uygulama, gündemden uzak kalmanızı engelliyor. Uygulama kısaca dünyadan ve bulunduğunuz bölgeden o an gündemde olan haberleri listeliyor. Aynı zamanda haberlerin listelenmesini kendinize göre kişiselleştirebiliyorsunuz. Böylece adrese girdiğiniz örneğin teknoloji haberleri öncelikli olarak sıralanıyor. Bir de, haberlerin kaynaklarını değiştirme imkânına sahipsiniz.
5) iGoogle
http://www.google.com.tr/ig adresinden ulaşabileceğiniz iGoogle uygulamasının temel amacı, sizlere daha kullanışlı ve kişisel bir anasayfa sunmak. Eğer klasik Google anasayfası sizin ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılamıyorsa, iGoogle yardımıyla ana sayfanızı daha işlevsel hâle getirebilirsiniz. iGoogle sayesinde ana sayfanıza takvim, saat, son dakika haberleri, günün sözü, günlük burç yorumları, canlı tv gibi gadgetları ekleyebilirken, aynı zamanda Gmail’inize gelen son elektronik postaları da buradan takip edebiliyorsunuz.
6) Google Books
Eğer bir kitap kurduysanız, son dönemde elektronik kitap kullanımının yaygınlaştığı ve buna yönelik çalışmalar yapıldığını biliyorsunuzdur. Öğrendiğim kadarıyla, Google, şu ana kadar dünyada basılmış tüm kitapları dijital ortama aktarmak istiyormuş. Bunun için çalışmalar sürüyor fakat çeşitli kitaplarda telif konusunda sıkıntılar çıktığı için, proje tam anlamıyla gerçekleştirilemiyormuş. Yine de işe bir yerden başlamak gerektiğine inanan Google’ın, Books uygulaması sayesinde Türk ve Dünya Edebiyatı’ndaki birçok eserin sayfalarından örneklere, iç ve dış incelemelerine ulaşabilmeniz mümkün.
7) Google Translate
http://translate.google.com.tr/ adresinden ulaşılabilecek çeviri hizmeti, birçok dili birbirine çevirmeye yardımcı oluyor. Yabancı dillerle başı dertte olanların sık sık başvurduğu hizmet, birçok işte kolaylık sağlıyor ve Google’ın en faydalı hizmetlerinden birisi halinde.
8) Google Play
https://play.google.com/store adresinden ulaşabileceğiniz bu uygulama, günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte kullanımı artan Android işletim sistemi için ücretli ve ücretsiz uygulama ve oyunların indirilebilmesine imkân tanıyan bir banka olarak tanımlanabilir. Günümüzde akıllı telefonların yarısından fazlası Android işletim sistemiyle çalışıyor ve bu işletim sistemine uyumlu birçok uygulama ve oyun var. Google Play uygulamasını Apple’ın AppStore’una benzetebiliriz.
9) Gmail
http://www.gmail.com adresinden ulaşılabilecek web sitesi, elektronik posta alanında Hotmail’e rakip düzeyde. Kullanım kolaylığı ve kompleks olmayan yapısı sayesinde benim de Hotmail’e nazaran daha çok tercih ettiğim hizmet, dünyada birçok kullanıcıya 7 GB ve devamlı artan bir posta alanı yaratıyor.
10) Google Drive
https://drive.google.com/ adresinden ulaşılabilecek uygulama, Google’ın son bombalarından bir tanesi. Microsoft’un SkyDrive’ına rakip gösterebileceğimiz bu uygulama, Gmail üyesi her kullanıcıya 10 GB boyutunda çevrimiçi bir depolama alanı sunuyor. Google Docs ile entegre şekilde çalışan bu uygulama kullanıcıların verilerine internet olan her noktadan ulaşmalarına imkân sağlıyor.
11) Google Docs
http://docs.google.com/ adresinden ulaşılabilecek bu uygulamanın temeli, Google’ın Mart 2006’da Upstartle firmasını satın almasına dayanıyor. Firmanın kelime işlemcisi Writely, Google Docs’un doğuşunun ilk adımı. Şu an Google Drive ile entegre çalışan sistem sayesinde metin, tablo, çizim, form ve sunum gibi birçok belge oluşturulabilirken, sistem Chrome mağazasından eklenebilecek birçok yeni uygulama ile çok daha zengin hale getirilebiliyor.
12) Google Chrome
https://www.google.com/chrome adresinden ulaşıp indirebileceğiniz web tarayıcısı olan Chrome, yayınlanmasından üç yıl sonra kullanım yüzdeleri açısında Mozilla Firefox’u geride bıraktı. Şu an internet kullanıcılarının %27.3’ü internette sörf yaparken Chrome uygulamasını kullanıyor. Sade ve bilgisayarı fazla yormayan bir yapıya sahip olan Chrome, uygulama bankasından yüklenebilecek birçok uygulama ve oyun ile zenginleştirilebiliyor.
13) Google Maps
http://maps.google.com/ adresinden ulaşılabilecek bu sistem ise, navigasyon teknolojilerinin belkemiği halinde. Google’ın 2004 Ekim’inde Where2 şirketini satın almasıyla mümkün olan bu sistem sayesinde istediğiniz bölgenin haritasını hem uydu hem de kroki şeklinde görmenize olanak sağlıyor. Aynı zamanda başlangıç ve bitiş noktasını belirttiğiniz güzergâhlarda en kısa ulaşımı arabayla, otobüsle ya da yaya seçenekleri için ayrı ayrı nasıl sağlayacağınızı gösteriyor.
14) Google+
https://plus.google.com adresinden ulaşılabilecek site, Google’ın sosyal ağ projesi olarak biliniyor. Sosyal ağların gelişmesiyle birçok yeni alternatif çıkıyor ve bunlardan bir tanesi de Google+. Türkiye’de Facebook’un yerini alması, bana göre biraz zor görünüyor.
15) Google AdSense ve AdWords
Google’ın 2003 Nisan’ında Applied Semantics firmasını satın almasıyla, internet reklamcılığı için büyük bir adım atılmış oldu. AdSense, şu an Türk ve dünya webmaster’larının en büyük gelir kaynaklarından biri. AdWords uygulaması ise, reklam vermek isteyen kullanıcıların kullandığı uygulama.
16)Youtube
Aslında Youtube’u bir Google uygulaması olarak saymak ne kadar doğrudur bilinmez. Youtube başlı başına bir firma iken, Google Ekim 2006’da 1.65 milyar dolara satın aldı. Ve Youtube şu an Google bünyesinde hizmet veriyor.
17) Picasa
Google’ın grafik düzenleme adına geliştirdiği bilgisayar uygulamalarından biri olan Picasa, şu an büyük bir kullanıcı kitlesine sahip. Programın son sürümleriyle birlikte gelen düzenlenen fotoğrafı Google’da paylaşma ve etiketleme özelliği de, programa işlevsellik kazandırıyor. http://picasa.google.com.tr/intl/tr/ adresinden ulaşılabilir.
18) SketchUp
Bu uygulama ise, üç boyutlu grafik yaratmaya imkân tanıyor. Diğer uygulamalara oranla daha kolay olduğu söylenen bu uygulamaya http://sketchup.google.com/intl/tr/ adresinden ulaşılabilir. Aynı zamanda bu programla oluşturulan modellemeler, Google Maps ve Google Earth’da kullanılabiliyor.
19) Google Gruplar
Kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çeşitli gruplar içinde, haberleşmeyi kolaylaştıran bu uygulamaya ise http://groups.google.com/grphp?hl=tr adresinden ulaşılabiliyor. Bunun sayesinde çeşitli gruplara üye olup, gelişmelerden elektronik posta yoluyla haberdar olabiliyorsunuz.
20) Google Talk
Windows Live Messenger’ın 7.5 sürümünden sonra başlayan karmaşıklaşma ve işlevselliğini kaybetme süreciyle birlikte kullanıcılar yeni alternatifler aramaya başladı. Google’ın geliştirdiği anlık mesajlaşma sistemi olan Google Talk sayesinde Gmail arkadaşlarınızla anlık olarak konuşabiliyorsunuz. Aynı zamanda Google Talk, elektronik posta kutunuza gelen postaları görmeniz için sizi bildirimleriyle uyarıyor. http://www.google.com.tr/talk/intl/tr/ adresinden ulaşılabilir.
21) Blogger
Bloglar tüm web sitelerin büyük bir kısmını oluşturuyor ve blog sisteminde yarışan iki dev isim var. Bunlardan biri Blogger, diğeri ise WordPress. Blogger da Google bünyesinde hizmet veren bir internet günlüğü uygulaması.
Google uygulamalarının güzel yanı, entegre olarak çalışabilmeleri. Örneğin eğer Gmail oturumunuz açıksa, Youtube, Blogger ve diğer uygulamalarda bu hesabınızı kullanabiliyorsunuz.Google, şu an internet teknolojilerinin dev isimlerinden biri. Şirket her gün genişliyor, diğer şirketleri bünyesine katıp yola devam ediyor. Örneğin Ağustos 2011’de Motorola şirketi, Google’ın bünyesine katıldı. Bu da Google’ı her geçen gün devleştiriyor.
Google uygulamalarının güzel yanı, entegre olarak çalışabilmeleri. Örneğin eğer Gmail oturumunuz açıksa, Youtube ve diğer uygulamalarda bu hesabınızı kullanabiliyorsunuz.
1) Google Akademik
http://scholar.google.com.tr/ adresinden ulaşabileceğiniz uygulama, yalnızca akademik konularda arama yapmanıza olanak sağlıyor. Daha doğrusu, arama sonuçları içerisinden yalnızca akademik olanları listeliyor. Örneğin “turizm” başlığını arattığınızda, size içinde “turizm” kelimesi geçen akademik kitap isimlerini listeliyor. Siz de buradan, “ilgili makaleleri göster” linkine tıklayarak çeşitli makalelere ulaşabiliyorsunuz.
2) Google Alerts
http://www.google.com.tr/alerts adresinden ulaşabileceğiniz uygulama, Türkçe’de “uyarılar” anlamına geliyor. Bu uygulamanın işlevine gelecek olursak, bu uygulama belirlediğiniz herhangi bir kelime hakkında çıkan ve arama sonuçlarına yansıyan web site güncellemeleri haftalık ya da günlük olarak elektronik posta yoluyla size iletiyor. Böylece güncellemelerden hiç uzak kalmamış oluyorsunuz.
3) Blog Araması
http://www.google.com.tr/blogsearch adresinden ulaşabileceğiniz uygulama adından anlaşıldığı üzere yalnızca içinde aradığınız terim geçen blog sonuçlarını listeliyor. Böylece aradığınız şeye daha hızlı ulaşabiliyorsunuz.
4) Google Haberler
https://news.google.com.tr/news adresinden ulaşabileceğiniz uygulama, gündemden uzak kalmanızı engelliyor. Uygulama kısaca dünyadan ve bulunduğunuz bölgeden o an gündemde olan haberleri listeliyor. Aynı zamanda haberlerin listelenmesini kendinize göre kişiselleştirebiliyorsunuz. Böylece adrese girdiğiniz örneğin teknoloji haberleri öncelikli olarak sıralanıyor. Bir de, haberlerin kaynaklarını değiştirme imkânına sahipsiniz.
5) iGoogle
http://www.google.com.tr/ig adresinden ulaşabileceğiniz iGoogle uygulamasının temel amacı, sizlere daha kullanışlı ve kişisel bir anasayfa sunmak. Eğer klasik Google anasayfası sizin ihtiyaçlarınızı tam anlamıyla karşılamıyorsa, iGoogle yardımıyla ana sayfanızı daha işlevsel hâle getirebilirsiniz. iGoogle sayesinde ana sayfanıza takvim, saat, son dakika haberleri, günün sözü, günlük burç yorumları, canlı tv gibi gadgetları ekleyebilirken, aynı zamanda Gmail’inize gelen son elektronik postaları da buradan takip edebiliyorsunuz.
6) Google Books
Eğer bir kitap kurduysanız, son dönemde elektronik kitap kullanımının yaygınlaştığı ve buna yönelik çalışmalar yapıldığını biliyorsunuzdur. Öğrendiğim kadarıyla, Google, şu ana kadar dünyada basılmış tüm kitapları dijital ortama aktarmak istiyormuş. Bunun için çalışmalar sürüyor fakat çeşitli kitaplarda telif konusunda sıkıntılar çıktığı için, proje tam anlamıyla gerçekleştirilemiyormuş. Yine de işe bir yerden başlamak gerektiğine inanan Google’ın, Books uygulaması sayesinde Türk ve Dünya Edebiyatı’ndaki birçok eserin sayfalarından örneklere, iç ve dış incelemelerine ulaşabilmeniz mümkün.
7) Google Translate
http://translate.google.com.tr/ adresinden ulaşılabilecek çeviri hizmeti, birçok dili birbirine çevirmeye yardımcı oluyor. Yabancı dillerle başı dertte olanların sık sık başvurduğu hizmet, birçok işte kolaylık sağlıyor ve Google’ın en faydalı hizmetlerinden birisi halinde.
8) Google Play
https://play.google.com/store adresinden ulaşabileceğiniz bu uygulama, günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte kullanımı artan Android işletim sistemi için ücretli ve ücretsiz uygulama ve oyunların indirilebilmesine imkân tanıyan bir banka olarak tanımlanabilir. Günümüzde akıllı telefonların yarısından fazlası Android işletim sistemiyle çalışıyor ve bu işletim sistemine uyumlu birçok uygulama ve oyun var. Google Play uygulamasını Apple’ın AppStore’una benzetebiliriz.
9) Gmail
http://www.gmail.com adresinden ulaşılabilecek web sitesi, elektronik posta alanında Hotmail’e rakip düzeyde. Kullanım kolaylığı ve kompleks olmayan yapısı sayesinde benim de Hotmail’e nazaran daha çok tercih ettiğim hizmet, dünyada birçok kullanıcıya 7 GB ve devamlı artan bir posta alanı yaratıyor.
10) Google Drive
https://drive.google.com/ adresinden ulaşılabilecek uygulama, Google’ın son bombalarından bir tanesi. Microsoft’un SkyDrive’ına rakip gösterebileceğimiz bu uygulama, Gmail üyesi her kullanıcıya 10 GB boyutunda çevrimiçi bir depolama alanı sunuyor. Google Docs ile entegre şekilde çalışan bu uygulama kullanıcıların verilerine internet olan her noktadan ulaşmalarına imkân sağlıyor.
11) Google Docs
http://docs.google.com/ adresinden ulaşılabilecek bu uygulamanın temeli, Google’ın Mart 2006’da Upstartle firmasını satın almasına dayanıyor. Firmanın kelime işlemcisi Writely, Google Docs’un doğuşunun ilk adımı. Şu an Google Drive ile entegre çalışan sistem sayesinde metin, tablo, çizim, form ve sunum gibi birçok belge oluşturulabilirken, sistem Chrome mağazasından eklenebilecek birçok yeni uygulama ile çok daha zengin hale getirilebiliyor.
12) Google Chrome
https://www.google.com/chrome adresinden ulaşıp indirebileceğiniz web tarayıcısı olan Chrome, yayınlanmasından üç yıl sonra kullanım yüzdeleri açısında Mozilla Firefox’u geride bıraktı. Şu an internet kullanıcılarının %27.3’ü internette sörf yaparken Chrome uygulamasını kullanıyor. Sade ve bilgisayarı fazla yormayan bir yapıya sahip olan Chrome, uygulama bankasından yüklenebilecek birçok uygulama ve oyun ile zenginleştirilebiliyor.
13) Google Maps
http://maps.google.com/ adresinden ulaşılabilecek bu sistem ise, navigasyon teknolojilerinin belkemiği halinde. Google’ın 2004 Ekim’inde Where2 şirketini satın almasıyla mümkün olan bu sistem sayesinde istediğiniz bölgenin haritasını hem uydu hem de kroki şeklinde görmenize olanak sağlıyor. Aynı zamanda başlangıç ve bitiş noktasını belirttiğiniz güzergâhlarda en kısa ulaşımı arabayla, otobüsle ya da yaya seçenekleri için ayrı ayrı nasıl sağlayacağınızı gösteriyor.
14) Google+
https://plus.google.com adresinden ulaşılabilecek site, Google’ın sosyal ağ projesi olarak biliniyor. Sosyal ağların gelişmesiyle birçok yeni alternatif çıkıyor ve bunlardan bir tanesi de Google+. Türkiye’de Facebook’un yerini alması, bana göre biraz zor görünüyor.
15) Google AdSense ve AdWords
Google’ın 2003 Nisan’ında Applied Semantics firmasını satın almasıyla, internet reklamcılığı için büyük bir adım atılmış oldu. AdSense, şu an Türk ve dünya webmaster’larının en büyük gelir kaynaklarından biri. AdWords uygulaması ise, reklam vermek isteyen kullanıcıların kullandığı uygulama.
16)Youtube
Aslında Youtube’u bir Google uygulaması olarak saymak ne kadar doğrudur bilinmez. Youtube başlı başına bir firma iken, Google Ekim 2006’da 1.65 milyar dolara satın aldı. Ve Youtube şu an Google bünyesinde hizmet veriyor.
17) Picasa
Google’ın grafik düzenleme adına geliştirdiği bilgisayar uygulamalarından biri olan Picasa, şu an büyük bir kullanıcı kitlesine sahip. Programın son sürümleriyle birlikte gelen düzenlenen fotoğrafı Google’da paylaşma ve etiketleme özelliği de, programa işlevsellik kazandırıyor. http://picasa.google.com.tr/intl/tr/ adresinden ulaşılabilir.
18) SketchUp
Bu uygulama ise, üç boyutlu grafik yaratmaya imkân tanıyor. Diğer uygulamalara oranla daha kolay olduğu söylenen bu uygulamaya http://sketchup.google.com/intl/tr/ adresinden ulaşılabilir. Aynı zamanda bu programla oluşturulan modellemeler, Google Maps ve Google Earth’da kullanılabiliyor.
19) Google Gruplar
Kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çeşitli gruplar içinde, haberleşmeyi kolaylaştıran bu uygulamaya ise http://groups.google.com/grphp?hl=tr adresinden ulaşılabiliyor. Bunun sayesinde çeşitli gruplara üye olup, gelişmelerden elektronik posta yoluyla haberdar olabiliyorsunuz.
20) Google Talk
Windows Live Messenger’ın 7.5 sürümünden sonra başlayan karmaşıklaşma ve işlevselliğini kaybetme süreciyle birlikte kullanıcılar yeni alternatifler aramaya başladı. Google’ın geliştirdiği anlık mesajlaşma sistemi olan Google Talk sayesinde Gmail arkadaşlarınızla anlık olarak konuşabiliyorsunuz. Aynı zamanda Google Talk, elektronik posta kutunuza gelen postaları görmeniz için sizi bildirimleriyle uyarıyor. http://www.google.com.tr/talk/intl/tr/ adresinden ulaşılabilir.
21) Blogger
Bloglar tüm web sitelerin büyük bir kısmını oluşturuyor ve blog sisteminde yarışan iki dev isim var. Bunlardan biri Blogger, diğeri ise WordPress. Blogger da Google bünyesinde hizmet veren bir internet günlüğü uygulaması.
Google uygulamalarının güzel yanı, entegre olarak çalışabilmeleri. Örneğin eğer Gmail oturumunuz açıksa, Youtube, Blogger ve diğer uygulamalarda bu hesabınızı kullanabiliyorsunuz.Google, şu an internet teknolojilerinin dev isimlerinden biri. Şirket her gün genişliyor, diğer şirketleri bünyesine katıp yola devam ediyor. Örneğin Ağustos 2011’de Motorola şirketi, Google’ın bünyesine katıldı. Bu da Google’ı her geçen gün devleştiriyor.
Google uygulamalarının güzel yanı, entegre olarak çalışabilmeleri. Örneğin eğer Gmail oturumunuz açıksa, Youtube ve diğer uygulamalarda bu hesabınızı kullanabiliyorsunuz.
Yorumlar
Yorum Gönder